Mesleki Arama Motoru


Seçilmiş Sitelerde Arama


(100'e yakın site ve blogda arama yapar)

3 Haziran 2008 Salı

En Zeki Prens

En Zeki Prens
Bir kral 3 genç prenseslerden en genci ve en zekisini çok zeki birisiyle evlendirmek istiyor. Böylece kralın akil adamları bir zeka testi tasarlıyorlar.

Prens adayları bir odaya girip yüzleri birbirine dönük şekilde oturuyorlar. Bunlara 2 siyah şapka ve 3 beyaz şapka gösteriliyor. Hepsinin gözleri bağlanıyor. Herbirinin başına bir şapka giydiriliyor. Diğer şapkalar farklı bir odaya konuyor.

Kral 3 prense de, başındaki şapkaya bakmadan ya da çıkarmadan başındaki şapkanın rengini ilk bilene kızını vereceğini söylüyor. Yanlış tahmin ölüm demek. Daha sonra gözleri açılıyor.

Diyelim ki bu prenslerden birisisiniz. Zaman geçiyor, diğer prensler ölüm korkusuyla ya da bilemeyeceklerinden tahminde bulunmak istemiyorlar.

Soru: Şapkanızın rengi nedir?

Not: Rakiplerinizin çok zeki olduğunu ve sizin de sevdiğiniz prensesi almak istediklerini biliyorsunuz. Kral da sözünün adamı ve bunun bir cesaret ve zeka testi olduğunu söyledi siz de kabul ettiniz.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

adam varsayımda bulunur mesela benim kafamdaki siyah olsaydı diğer adam düşünürdü ondakide siyah olsaydı dier adam benim kafamdaki beyaz derdi.O adamlar çok zeki olduğundan bunu düşünmüyorlar yani varsayımda bulunan adamın kafasındaki renk siyah olsaydı bunu düşünürlerdi ama düşünmediklerinden adam benim kafamdaki beyaz diyor

renayt dedi ki...

bence kral şapkanın rengini ilk bilene kızını vereceğine göre üçünün kafasında da aynı renk yani beyaz şapka vardır.

Adsız dedi ki...

3 olasilik var; ya ikisi de siyah, ya biri siyah biri beyaz, ya da ikisi de beyaz

1. olasilik: Ikisi de siyah ise benimkisi BEYAZ hic dusunmeden.

2. olasilik: biri siyah biri beyaz ise ve hic biri tahmin edemiyorsa benimkisi siyah olamaz. Cunku benimkisi siyah olsaydi, beyaz sapkali prens hemen soylerdi sapkasinin beyaz oldugunu, ama soylemiyor. Oyleyse bu durumda da sapkam BEYAZ.

3. olasilik: ikisi de beyaz ise benimkisi siyah olamaz. Cunku benimkisi siyah olsaydi prenslerden biri ayni benim 2. olasilikta dusundugum gibi dusunur ve sapkasinin beyaz oldugunu soylerdi ama soylemiyor. Oyleyse bu durumda da sapkam BEYAZ.

Adsız dedi ki...

bence hepsininki beyaz

uğurcan dedi ki...

birbirlerinin şapkalarına bakarak buna karar verebilirlerr

k dedi ki...

Yanlış tahmin ölüm demek.

Daha sonra gözleri açılıyor.

Diyelim ki bu prenslerden birisisiniz. Zaman geçiyor, diğer prensler ölüm korkusuyla ya da bilemeyeceklerinden tahminde bulunmak istemiyorlar.


bakın bu yazıda diğerleri konuşmuyormuş zaten öe gözleri açıkmış şapkasını çıkarıp bakamaz die de bişi yok şapkayı çıkartıp bakarrrrrrrr ;)

by-QurSHy

Adsız dedi ki...

bence hepsinin kafasında da beyaz şapka vardır...

Adsız dedi ki...

ilk kiminkine konduysa siyah sonuncu koyulanınki ise beyazdırrrrr

Adsız dedi ki...

çünkü iki siyah şapka var. ondan
2. koyulanınki ise siyahtır. kral asla hepsini beyaz koymaz. herkesin beyaz diyeceğini biliyor.
zaten olasılık 100/50 şansı vardır

Adsız dedi ki...

dıkkatınızı cekerım dıgerlerı bırbırının kafalarındakı sapkaların ne renk oldugunu bılmıyor yanı olasılık yurutmeye gerek yok bence bu sapkaların rengı karsılıklı aynı olamaz

Adsız dedi ki...

Bunlara 2 siyah şapka ve 3 beyaz şapka gösteriliyor. Hepsinin gözleri bağlanıyor. Herbirinin başına bir şapka giydiriliyor. Diğer şapkalar farklı bir odaya konuyor.
o zaman bu şapkalar farklı bir odaya konduğuna göre kafalrında şapka olmama ihtimali de var.ya da farklı renkte şapkalar olabilir.çünkü sizde dikkat ederseniz şapkalr farklı bir odaya konuluyor sizce bunun sebebi nedir?neden farklı bir oda bence üçünün de kafalarında şapka olmayabilir.

Adsız dedi ki...

bu bir cesaret testi de old için diğerleri de cevap vermiyolarsa son adam doğru olana kadar tahmin eder yani sonunda bilir

****GiZeM**** dedi ki...

arkadaslar ben çook düşündüm ve düşüncemin doğruluğu bakımından sizin yorumlarınızı okudum ve anladım ki yanlız değilim:Dcvbm su:bence kral sapkanın rengini ilk bilene kızını verivek ya e zaten orda 3 tane beyaz sapka var ilk hangisi beyaz olduğunu solerse kızı alcak ben olsaydım beyaz derdim en mantıklısı bu..:D:D:D:D:D:D:D:D:D.....

****GiZeM**** dedi ki...

ya lütfen saçmalamyın ya..
hem siz nerden biliosnz kralın bütün kişilere beyaz sapka yakmıycagını medyum falanmsnz sacmalamayın noluır yaw..

Adsız dedi ki...

3 prens var değil mi 2 tane siyah 3 tane de beyaz şapka kral ilk dediğine göre demekki 3ünde de aynı renk şapka var e 3 tan e beyaz olduğuna göre cvp beyaz:))

Adsız dedi ki...

BEN CE SİYAHTIR ÇÜNKÜ 2 TANE SİYAH ŞAPKA VAR*********



Bugün yapılan 2008 SBS 6. Sınıflar Soru ve Cevaplarını Yukarıdan indirebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki anketi sedece bugün 2008 SBS Sınavına giren 6. sınıflar doldursun.