Mesleki Arama Motoru


Seçilmiş Sitelerde Arama


(100'e yakın site ve blogda arama yapar)

27 Mayıs 2008 Salı

Zeka Soruları

Zeka Soruları
Aşağıda çeşitli Zeka soruları yer almaktadır. İddia ediyoruz! Direk İngilizce sitelerden derlenen bu özgün zeka sorularının çoğunu Türkiye'deki sitelerde bulamazsınız.

Zeka soruları

*****************************************************************************

Diğer Bazı
Örnek Zeka Soruları
  1. Geniş ve karanlık bir odada duvardan duvara uzanan madeni bir boru bulunmaktadır. İçinden su akan bu boruyu delmeden ve açmadan suyun hangi yönde aktığını nasıl anlarsınız?
  2. Bir üniversitede her öğrenciye 00000 ile 99999 arasında değişen farklı bir öğrenci numarası verilecektir. Herhangi iki öğrencinin kimlik numaraları karşılaştırıldığında en az iki basamaklarının farklılık göstermesi isteniyor. Bu durumda en fazla kaç öğrenciye numara verilebilir?
  3. Virüs bulaşmış belli sayıdaki bilgisayarı virüsten temizleyeceksiniz. Bugün işe başlayarak günde 3 bilgisayar temizlerseniz pazar günü işi bitireceksiniz. Günde 5 bilgisayar temizlerseniz işi bitirebileceğiniz gün cuma olacak. Bugün günlerden ne?
  4. Bir anket şu sonuçları verdi: İnsanları yüzde 70’i baharı sever. İnsanların yüzde 25’i baharı sevmediği gibi kuşları da sevmez. İnsanların kalan yüzde 5’nin fikri neydi?
  5. Herhangi bir yılın ocak ayında 5 pazartesi, 5 salı ve 5 çarşamba günü bulunuyorsa, o yılın 1 Şubat’ı hangi güne denk gelir?
  6. Bir toplantıda çay, süt ve kahve ikram edilmektedir. Toplantıya katılanlardan 7’si çay, 6’sı süt, 5’i kahve içmez. 4’ü ne çay ne de süt içer. 3’ü ne çay ne de kahve içer. 2’si ne süt ne de kahve içer. Biri ne çay, ne süt ne de kahve içer. Hiçbiri üçünü birden içmez. Toplantıda kaç kişi var?
Eski milletvekili ve Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, 27 yıllık deneyimleri sonucu beyin egzersizi için hazırladığı “zor sorulardan” en beğenilen 200’ünü “Zeka Oyunları” adlı kitapta topladı.

Emrehan Halıcı, TÜBİTAK Yayınları arasından çıkan kitapta, TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinde “Düşünme Kutusu”, “Zekasayar” ve “Zeka Oyunları” adlarıyla yayınlanan yazılarında okurlara sorduğu sorulardan en çok beğenilenlere yer verdiğini söyledi.

Zeka sorularıyla 27 yıldır uğraştığını anlatan Halıcı, bugüne kadar yarısından fazlası orijinal olmak üzere 5 bin civarında soru hazırladığını kaydetti. Halıcı, kitapta yer alan zeka, matematik ve mantık sorularının birbirlerine benzememesine ve çeşitli olmasına özen gösterdiğini ifade etti.
İnsanın en önemli varlığının beyni olduğunu, ona beden kadar özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Halıcı, beynin de beden gibi egzersizlere ihtiyacı bulunduğunu, hazırlanan soruların buna katkı sağladığını dile getirdi. Soru sormanın ve buna cevap aramanın aslında “hayatın özeti” olduğunu ifade eden Halıcı, hayatı anlamak için araştırmak, soru sormak gerektiğini vurguladı.

“FIKRA GİBİ YAYILSA...”
Halıcı, zeka sorularından oluşan kitabının bir ders kitabı olmadığını, sadece sorgulayan ve cevap arayan insanların sayısını artırmayı hedeflediğini belirtti. “Bu sorular keşke fıkra gibi yayılsa” diyen Halıcı, sorgulayan insanların sayısının artmasıyla kitabın esas amacına ulaşacağını kaydetti.
Emrehan Halıcı, okuyucuların kitabı beğenmesi halinde yeni soru kitapları hazırlayabileceğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:



Bugün yapılan 2008 SBS 6. Sınıflar Soru ve Cevaplarını Yukarıdan indirebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki anketi sedece bugün 2008 SBS Sınavına giren 6. sınıflar doldursun.